Komposiittihartsit

Komposiiteilla tarkoitetaan yleisesti kahden tai useamman aineen yhdistelmän muodostamaa rakennetta, joka tässä tapauksessa on nestemäisen hartsin, kuivan kuitulujitteen ja mahdollisen ydinaineen yhdistelmä. Komposiitissa eri aineiden yhdistelmä muodostaa ominaisuuksiltaan ainutlaatuisen rakenteen.

Komposiittirakenteessa hartsin tehtävä on toimia matriisina, joka yhdistää muut komponentit yhdeksi kokonaisuudeksi, komposiitiksi. Hartsivalinnalla onkin merkittävä rooli siinä millaiset loppuominaisuudet komposiitilla ovat. Valinta tehdään tuotantotavan, haluttujen ominaisuuksien ja kustannusten perusteella. Merkittäviä huomioonotettavia ominaisuuksia ovat esimerkiksi mekaaninen lujuus, mittapysyvyys ja lämpötilakäyttäytyminen. Tarjoamme markkinoiden kärkeä olevat hartsit teknisten komposiittituotteiden valmistukseen.

Komposiittihartsit

Epoksihartsit

Epoksihartsit ovat monipuolinen hartsiryhmä, joita voidaan käyttää lähes kaikissa komposiittituotannon tekniikoissa kuten käsinlaminoinnissa, alipaineinfuusiossa, RTM:ssä, puristusmuovauksessa ja prepreg-valmistuksessa. Epoksin valinta tehdään tuotantotavan ja vaadittavien loppuominaisuuksien mukaan.

Epoksihartseilla on erinomainen tarttuvuus, pieni kutistuma ja ensiluokkaiset lujuusominaisuudet. Epoksit eivät yleensä sisällä liuottimia ja ovat lähes hajuttomia. Laaja epoksivalikoimamme tarjoaa oikean tuotteen kaikkiin tarpeisiin. Tarjoamme myös kattavasti biopohjaisia vaihtoehtoja ympäristöystävällisempään komposiittituotantoon.

Polyesterihartsit

Polyesterihartsit ovat määrällisesti eniten käytetty hartsi komposiittien valmistamisessa. Polyesterit ovat edullisia ja helppokäyttöisiä. Yleisiä käyttökohteita ovat veneet, ajoneuvoteollisuuden osat, putkistot, altaat ja säiliöt. Polyesterit sisältävät liuottimia ja niille on ominaista styreenin voimakas haju.

Eri tuotantotekniikoihin on saatavilla omat hartsilaatunsa. Poliyan laadukkaasta polyesterihartsivalikoimasta löydät oikean tuotteen käyttöösi tuotantotavasta riippumatta.

Vinyyliesterihartsit

Vinyyliesterihartsit ovat polyesterihartsien sukulaisia ja käytettävissä hyvin samaan tapaan. Vinyyliestereitä suositaan erityisesti hyvää kemiankestoa vaativissa käyttökohteissa kuten teollisuuden säiliöiden, altaiden ja putkistojen valmistuksessa. Vinyyliesterit ovat myös mekaanisesti ja lämmönkesto-ominaisuuksiltaan polyestereitä parempia. Poliyan vinyyliesterihartsit ovat erinomainen valinta vaativaan käyttöön.

Akryylihartsi

Akryylihartsi on mineraalipohjainen 2-komponenttinen komposiittihartsi monipuoliseen muotoiluun. Sovelluksia ovat esimerkiksi sisustus- ja julkisivuelementit, paneelit, taideteokset, erilaiset koriste-elementit sekä tukimuotit.

Erityistä akryylihartsissa on sen myrkyttömyys ja paloturvallisuus, joten sille löytyy käyttökohteita esimerkiksi laivateollisuudesta, ja käyttäjäystävällisyys on omaa luokkaansa. Akryylihartsilla voidaan korvata perinteiset laminointihartsit useassa sovelluksessa. Valikoimissamme on Active Composite Technologiesin valmistama A1 akryylihartsi.

Gelcoatit ja topcoatit

Gelcoat tai topcoat antaa kappaleelle tai muotille viimeistellyn ja suojaavan pinnan. Gelcoat levitetään muottiin ennen kappaleen valmistusta, ja topcoatilla voidaan pinnoittaa jo valmistettu kappale.

Pohjana gelcoatissa ja topcoatissa toimii polyesterihartsi tai vinyyliesterihartsi, joten yhteensopivuus valmistettavan tuotteen kanssa on täydellinen. Gelcoat-pinta saadaan suoraan sävytettynä haluttuun sävyyn, eikä maalaaminen jälkikäteen ole enää tarpeellinen. Poliya on alkujaan keskittynyt valmistamaan nimenomaisesti gelcoateja, joten heidän pitkä kokemuksensa takaa markkinoiden johtavat tuotteet.

Ota yhteyttä

Jukka Alkkiomäki Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja, materiaalimyynti

Jukka Alkkiomäki

Komposiittimateriaalit, prototyyppihartsit, muottisilikonit, elastomeerit, mallipastat, valuhartsit

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

 • Sika – Tooling and Composites

  Lataa
 • Sika – Advanced Composites Solutions

  Lataa
 • Sika – CR75 biopohjainen komposiittiepoksi

  Lataa
 • Sei Whale bioepoksi – R*Concept

  Lataa
 • Polar Bear bioepoksi – R*Concept

  Lataa
 • Green Turtle bioepoksi – R*Concept

  Lataa
 • Plankton bioepoksi – R*Concept

  Lataa
 • A1 akryylihartsi esite

  Lataa
 • A1 julkisivut ja teemapuistot

  Lataa
 • A1 akryylihartsi suunnitteluopas

  Lataa

Tutustu valmistajiin