Lujitekuidut

Komposiiteilla tarkoitetaan yleisesti kahden tai useamman aineen yhdistelmän muodostamaa rakennetta, joka tässä tapauksessa on nestemäisen hartsin, kuivan kuitulujitteen ja mahdollisen ydinaineen yhdistelmä. Eri aineiden yhdistelmä muodostaa ominaisuuksiltaan ainutlaatuisen rakenteen.

Komposiittirakenteissa lujitekuidun tehtävä on parantaa hartsin mekaanisia ominaisuuksia, kantaa rakenteeseen tulevat kuormitukset ja yleensäkin tuoda komposiitille sen ainutlaatuiset ominaisuudet. Eri kuitujen valinnalla saadaan komposiittiin hyvinkin erilaisia ominaisuuksia. Valinta tehdään tuotantotavan, haluttujen ominaisuuksien ja hinnan perusteella. Merkittäviä huomioonotettavia ominaisuuksia ovat esimerkiksi lujuus, jäykkyys ja keveys. Saatavilla on myös hybridikuituja, jotka yhdistävät usean kuitutyypin ominaisuudet.

Hiilikuitu lujitekuidut

Hiilikuitu

Hiilikuidulla saadaan komposiittirakenteeseen paras yhdistelmä jäykkyyttä ja lujuutta painon pysyessä silti erittäin alhaisena. Hiilikuitu on nykyään yleisesti käytetty lujite ja sitä käytetäänkin laajalti esimerkiksi urheiluvälinevalmistuksessa, ajoneuvo- ja ilmailuteollisuudessa, sekä erilaisissa teollisissa ratkaisuissa. Italialaisen CIT:n valikoimasta löytyy kattava valikoima hiilikuitukudoksia komposiittiteollisuuden tarpeisiin.

Lasikuitu

Lasikuidut ovat ylivoimaisesti eniten käytetty lujitekuitu komposiiteissa. Lasikuitu on edullinen ja omaa hyvät lujuusominaisuudet. Lasikuitu on erittäin monipuolinen lujite ja sitä on tarjolla lukuisissa eri muodoissa sovelluksesta riippuen. Tyypillisiä käyttäjiä ovat veneteollisuus, putkisto- ja säiliövalmistus ja ajoneuvoteollisuus. Unique Textiles tarjoaa laajan valikoiman laadukkaita ja edullisia lasikuitukankaita.

Aramidi

Aramidikuidulla saadaan rakenteeseen huomattavaa sitkeyttä ja iskunkestävyyttä. Aramidi on lisäksi kevyt ja luja kuitu. Käyttökohteet ovat ilmailu-, avaruus- ja veneteollisuus sekä urheiluvälinevalmistus. Aramidia käytetään sen ominaisuuksien vuoksi myös ballistista suojaa vaativissa tuotteissa, kuten komposiittikypärissä ja luotisuojauksessa. CIT kutoo kattavan valikoiman aramidikankaita.

Ota yhteyttä

Jukka Alkkiomäki Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja, materiaalimyynti

Jukka Alkkiomäki

Komposiittimateriaalit, prototyyppihartsit, muottisilikonit, elastomeerit, mallipastat, valuhartsit

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

Tutustu valmistajiin