Muottimateriaalit

Edellytys onnistuneeseen kappalevalmistukseen on laadukkaasti valmistettu muotti. Käyttötarkoitukseen soveltuvasta materiaalista valmistettu muotti takaa korkean laadun valmistettavalle kappaleelle, valmistus on tehokasta ja kokonaiskustannukset pysyvät hallinnassa. Sovelluksesta riippuen muotti voidaan valmistaa jyrsimällä, valamalla tai laminoimalla. Tarjoamme erittäin laajan valikoiman korkealuokkaisia muottimateriaaleja eri käyttötarkoituksiin.

Muottisilikonit

Silikoni on monipuolinen, pehmeiden ja joustavien muottien valmistukseen soveltuva muottimateriaali. Silikonimuotit ovat kestäviä ja useaan kertaan käytettäviä. Muottisilikoni on materiaalina itsestään irrottava jolloin ei tarvita irrotusaineita. Zhermackin huoneenlämpökovetteiset silikonit ovat helppokäyttöisiä ja toistavat mallin muodot ja pinnanlaadun täydellisesti.

Platinakovetteinen (additioverkottuva) silikoni on erityisen korkealaatuinen muottimateriaali, joka säilyttää ominaisuutensa pitkään. Se ei sisällä haitallisia aineita ja sen kovetuskutistuma on äärimmäisen pieni. Käyttökohteita on lähes rajaton määrä.

Tinakovetteinen (kondensaatioverkottuva) silikoni on kustannustehokkaampi silikonilaatu, jonka kutistuma on hieman platinakovetteista suurempi ja elastisuus vähenee ajan kuluessa. Tinakovetteiset silikonit soveltuvat mm. betoni- ja kipsivalumuotteihin.

Muottielastomeerit

Polyuretaanielastomeereja käytetään muotinvalmistukseen kun tarvitaan joustava, mekaanisesti erittäin kestävä muotti. Elastomeerimuotti vaatii aina irrotusaineen käyttöä, poiketen näin muottisilikonista. Polyuretaanit ovat monesti myös kustannustehokkaampi vaihtoehto silikoneihin verrattuna.

Käyttökohteita ovat mm. muotit keramiikkateollisuudessa sekä betoni- ja rakennusteollisuudessa. Polyuretaaneista valmistetuilla betonimuoteilla pystytään valmistamaan erittäin yksityiskohtaisia ja näyttäviä rakenteita esimerkiksi julkisivuihin. SikaBiresin-tuotteet edustavat markkinoiden ehdotonta huippua vuosikymmenten kokemuksella.

Muottiepoksit

Epoksit ovat muotinvalmistuksessa mekaanisesti lujia, erittäin mittatarkkoja ja niillä on mahdollista saavuttaa korkea lämmönkesto. Epoksit kestävät hyvin kemikaaleja ja ovat stabiileja ympäristön vaikutuksille. SikaBiresin-muottiepokseja on saatavilla nestemäisenä laminointiin ja infuusioon, massanvalmistukseen, valmiina massana sekä laminointipastoina.

Epoksivaluhartsit muottikäyttöön ovat voimakkaasti täytettyjä valuhartseja, jotka kestävät erinomaisesti mekaanista ja kemiallista kuormaa, sekä korkeita lämpötiloja. Tyypillisiä käyttökohteita ovat korkeaa lämmönkestoa vaativat muotit sekä valimo- ja metallinmuovaustyökalut.

Epoksigelcoatit

Epoksigelcoatin tarkoitus on antaa epoksimuotille saumaton hyvä pinta, joka on hiottavissa ja kiillotettavissa aina tarvittaessa uudelleen. Gelcoat valitaan samojen vaatimusten perusteella kuin itse muottiepoksi. SikaBiresin-gelcoatit sopivat täydellisesti yhteen muottiepoksien kanssa.

Muottipolyesterit

Lasikuitukappaleita valmistettaessa muotit tehdään suurimmaksi osaksi käyttäen polyesteripohjaista muottijärjestelmää. Etuna on hyvä mittapysyvyys yhdistettynä edulliseen kustannukseen varsinkin pinta-alaltaan suurissa muoteissa. Tyypillisiä käyttökohteita ovat vene- ja ajoneuvoteollisuuden muotit. Laadukas Poliya Zero -muottijärjestelmä koostuu vinyyliesterigelcoatista, vinyyliesteri-skincoat-hartsista ja polyesterimuottihartsista.

Ota yhteyttä

Jukka Alkkiomäki Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja, materiaalimyynti

Jukka Alkkiomäki

Komposiittimateriaalit, prototyyppihartsit, muottisilikonit, elastomeerit, mallipastat, valuhartsit

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä.

  • Sika – Tooling and Composites

    Lataa
  • Zhermack muottisilikonit ja erikoissilikonit

    Lataa

Tutustu valmistajiin