Uutinen

Polyuretaanien koulutusvaatimus

EU:ssa astuu voimaan koulutusvaatimus di-isosyanaattien eli käytännössä polyuretaanien käyttäjille 24.8.2023 alkaen. Vaatimus koskee teollisuus- ja ammattikäyttäjiä ja sellaisia aineita, joissa di-isosyanaatin pitoisuus on yli 0,1 painoprosenttia. Useimmat polyuretaanituotteet sisältävät di-isosyanaatteja.

Di-isosyanaatit ovat allergisoivia ja voivat aiheuttaa työntekijöille työperäistä astmaa, minkä vuoksi EU:ssa on päädytty rajoitukseen. Ilman hyväksytysti suoritettua koulutusta ei yli 0,1% di-isosyanaatteja sisältäviä aineita saa käyttää ammattikäytössä 24.8.2023 jälkeen. Laki ei koske harrastekäyttöä.

Työnantajan tehtävä on varmistaa että käyttäjät ovat suorittaneet koulutuksen. Meidän toimittajan tehtävä on varmistaa että tuotteen vastaanottajalla on tieto koulutusvaatimuksesta, josta tulee myös olla merkintä pakkauksessa. Lähetämme jatkossa tilausvahvistuksen ohessa tiedotteen aiheesta mikäli tilauksella on koulutusta edellyttävä tuote.

Koulutusta on saatavilla kaupallisilta toimijoilta. Suomenkielinen koulutus on tulossa saataville tänne: https://www.safeusediisocyanates.eu/fi/

Jacompin toimittamissa tuotteissa koulutusvaatimus koskee osaa Sika Advanced Resinsin polyuretaanihartseista. De IJssel Coatings on parhaillaan kehittämässä Double Coat -polyuretaanipinnoitteista versioita, joissa di-isosyanaattipitoisuus on alle 0,1% rajan.

Vaikka käyttämänne, di-isosyanaatteja sisältävä polyuretaanituote ei ylittäisi koulutusvaatimuksen rajaa niin suosittelemme kuitenkin koulutuksen käymistä jos aineen käyttö on säännöllistä. Näin varmistutaan käytön turvallisuudesta.

Jos tuotteisiimme liittyen tulee kysyttävää tästä aiheesta niin otathan yhteyttä jacomp@jacomp.fi.

Lisätietoja

Tukesin tiedote koulutusvaatimuksesta

Di-isosyanaattien turvallinen käyttö ja käsittely – koulutukset Safeusediisocyanates.eu

Työterveyslaitos – tietoa isosyanaateista ja ohjeita niiden kanssa työskentelyyn

Reach-asetus

Sikan sivusto PU-koulutusvaatimukseen liittyen