Uutinen

Polyuretaanien koulutusvaatimus

Tietoja päivitetty 24.8.2023

EU:ssa astuu voimaan koulutusvaatimus di-isosyanaattien eli käytännössä polyuretaanien käyttäjille 24.8.2023 alkaen. Vaatimus koskee teollisuus- ja ammattikäyttäjiä ja sellaisia aineita, joissa di-isosyanaatin pitoisuus on yli 0,1 painoprosenttia. Useimmat polyuretaanituotteet sisältävät di-isosyanaatteja.

Di-isosyanaatit ovat allergisoivia ja voivat aiheuttaa työntekijöille työperäistä astmaa, minkä vuoksi EU:ssa on päädytty rajoitukseen. Ilman hyväksytysti suoritettua koulutusta ei yli 0,1% di-isosyanaatteja sisältäviä aineita saa käyttää ammattikäytössä 24.8.2023 jälkeen. Laki ei koske harrastekäyttöä.

Työnantajan tehtävä on varmistaa että käyttäjät ovat suorittaneet koulutuksen. Meidän toimittajan tehtävä on varmistaa että tuotteen vastaanottajalla on tieto koulutusvaatimuksesta, josta tulee myös olla merkintä pakkauksessa. Lähetämme jatkossa tilausvahvistuksen ohessa tiedotteen aiheesta mikäli tilauksella on koulutusta edellyttävä tuote. Olemme myös tiedottaneet erikseen asiakkaitamme, joille koulutuksen vaativia tuotteita on toimitettu viime aikoina.

Jacompin toimittamissa tuotteissa koulutusvaatimus koskee osaa Sika Advanced Resinsin polyuretaanihartseista. De IJssel Coatingsilla koulutusvaatimuksen alaisia tuotteita on ainoastaan Double Coat -maali (maalin kovettaja). De IJssel Coatings on kehittämässä myös Double Coatista versiota, jossa di-isosyanaattipitoisuus on alle 0,1% rajan.

Koulutus ja sen sisältö

Isosyanaattikoulutus löytyy täältä: https://www.safeusediisocyanates.eu/fi/
Lista koulutuksista löytyy myös täältä: https://safeusediisocyanates.eu/fi/list-of-trainings

Työnantajan tulee valita yrityksen käyttöön soveltuvat koulutusmoduulit polyuretaanien käyttötavan mukaan. Tämän ohjeistuksen avulla voidaan valita sopivat koulutusmoduulit työntekijöille.

Koulutus on käytännössä omalta tietokoneelta läpikäytävä itseopiskelumateriaali. Lopuksi henkilö suorittaa testin ja saa todistuksen koulutuksesta. Todistus on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen koulutus tulee käydä uudestaan.

Polyuretaanien valmistajat tarjoavat ilmaiseksi joitain koulutusmoduuleita (muussa tapauksessa maksu 5€/henkilö ja 10€ toimistomaksu/maksutapahtuma):

Vaikka käyttämänne, di-isosyanaatteja sisältävä polyuretaanituote ei ylittäisi koulutusvaatimuksen rajaa niin suosittelemme kuitenkin koulutuksen käymistä jos aineen käyttö on säännöllistä. Näin varmistutaan käytön turvallisuudesta.

Jos tuotteisiimme liittyen tulee kysyttävää tästä aiheesta niin otathan yhteyttä jacomp@jacomp.fi.

Lisätietoja

Tukesin tiedote koulutusvaatimuksesta

Di-isosyanaattien turvallinen käyttö ja käsittely – koulutukset Safeusediisocyanates.eu

Lista koulutuksista

Työterveyslaitos – tietoa isosyanaateista ja ohjeita niiden kanssa työskentelyyn

Reach-asetus

Sikan sivusto PU-koulutusvaatimukseen liittyen

De IJssel Coatingsin sivusto koulutukseen liittyen